Banánový cheesecake
Ø 24cm
Korpus:
200g maslových sušienok
100g zmäknutého masla
10g kakaa
Plnka:
250g jemného tvarohu
250g mascarpone
250g smotany na šľahanie
2 vanilkové cukry
200g bielej čokolády
2 vajcia
1 PL hladkej múky
3 banány
50g posekanej čokolády (nemusí byť)
Poleva:
120g smotany na šľahanie
150g čokolády na varenie
Postup:
Maslové sušienky zomelieme najemno a zmiešame ich rukami so zmäknutým maslom.
Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Sušienkový základ pomocou lyžice rovnomerne natlačíme (uhladíme) na dno tortovej formy a 1-2cm okraj v tenkej vrstve. Sušienkový korpus dáme zapiecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
Predpečený korpus necháme vychladnúť.
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
Tvaroh, mascarpone, smotanu a cukor vyšľaháme pri nízkych otáčkach a po jednom zašľaháme do zmesi vajcia a múku. Potom po častiach primiešame vychladnutú bielu čokoládu a na koniec pridáme kúsky mliečnej čokolády.
Na vychladnutý predpečený korpus vylejeme krém a dáme piecť na 170°C na 50 min.
Po dopečení vypneme rúru, otvoríme dvierka a ešte 20 - 30 min. necháme cheesecake v rúre. Potom ho dáme stuhnúť do chladničky min. na 3 hodiny (najlepšie cez noc).
Na stuhnutý cheesecake poukladáme banány nakrájané na kolieska.
Čokoládu nasekáme na malé kúsky a zalejeme horúcou smotanou. Necháme asi 2 minúty postáť, potom miešame, kým sa čokoláda úplne rozpustí.
Stuhnutý cheesecake polejeme čokoládou a dozdobíme banánom, ktorý môžeme ešte ofŕkať čokoládou. Dáme ešte na chvíľu do chladničky, aby stuhla čokoláda.